Jablečník z Podchlumí
I když dnes se většinou všude vaří všechno, v dobách našich babiček byly velké rozdíly v místních kuchyních. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření z Podchlumí vybrali jablečník.
- 20 g droždí
- 1 lžička cukru
- 4 lžíce mléka
- 400 g hladké mouky
- sůl
- 4 dkg sádla
- 4 dkg tlučeného cukru
- 1 vejce
- 1/4 l mléka
- tuk na plech
- moučkový cukr s vanilkou na posypání
Droždí rozdrobíme do vlažného mléka s cukrem. Přikryjeme a necháme kynout. Pak do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme rozehřáté sádlo, cukr a rozšlehané vejce. S kváskem a vlažným mlékem zpracujeme řidší těsto. Necháme asi 3/4 hodiny kynout. Pak dobře vymažeme plech tukem, těsto roztlačíme na plech a necháme ještě chvíli kynout.
- Náplň: 750 g jablek
- 150 g cukru
- skořice
Na těsto stejnoměrně rozdělíme oloupaná a nastrouhaná jablka, posypeme je cukrem a skořicí. Necháme znovu kynout a asi za 15 minut potřeme okraje koláče tukem, dáme do trouby a zvolna pečeme. Upečený koláč necháme prochladnout a před podáním posypeme moučkovým cukrem s vanilkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.