Jablečník z Podchlumí

I když dnes se většinou všude vaří všechno, v dobách našich babiček byly velké rozdíly v místních kuchyních. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření z Podchlumí vybrali jablečník.

Ingredience
  • 20 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 4 lžíce mléka
  • 400 g hladké mouky
  • sůl
  • 4 dkg sádla
  • 4 dkg tlučeného cukru
  • 1 vejce
  • 1/4 l mléka
  • tuk na plech
  • moučkový cukr s vanilkou na posypání

Droždí rozdrobíme do vlažného mléka s cukrem. Přikryjeme a necháme kynout. Pak do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme rozehřáté sádlo, cukr a rozšlehané vejce. S kváskem a vlažným mlékem zpracujeme řidší těsto. Necháme asi 3/4 hodiny kynout. Pak dobře vymažeme plech tukem, těsto roztlačíme na plech a necháme ještě chvíli kynout.

Ingredience
  • Náplň: 750 g jablek
  • 150 g cukru
  • skořice

Na těsto stejnoměrně rozdělíme oloupaná a nastrouhaná jablka, posypeme je cukrem a skořicí. Necháme znovu kynout a asi za 15 minut potřeme okraje koláče tukem, dáme do trouby a zvolna pečeme. Upečený koláč necháme prochladnout a před podáním posypeme moučkovým cukrem s vanilkou.