Hrachová kaše se smetanou

Semena hrachu se v dobách nouze používala k pečení chleba nebo jako náhražka kávy. Asi proto nebýval hrách u strávníků našich babiček moc oblíbený. Ale nám by mohla přijít k chuti hrachová kaše se smetanou podle receptu, který natočil redaktor Jaroslav Hoření s Vladimírou Jakouběovou.

Ingredience
  • ½ kg hrachu
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1-2 lžičky majoránky
  • ¼ l smetany
  • 3 větší cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce sádla
  • 3-4 stroužky česneku

Hrách necháme přes noc namočit. Namočený hrách zalijeme čerstvou vodou, přidáme tymián, bobkové listy a pomalu uvaříme doměkka. Na pánvi osmažíme na másle se sádlem cibuli dozlatova. Když je hrách měkký, vybereme z hrnce bobkový list a asi polovinu hrachu děrovanou naběračkou, nebo cedníkem, a odebereme vodu. Zbylý hrách v hrnci propasírujeme na kaši.
Do kaše vmícháme smetanu a odložený celý hrách. Je-li hustá zředíme vývarem z hrachu. Přidáme majoránku, osolíme, opepříme a necháme krátce přejít varem. Nakonec do kaše vmícháme rozmačkaný česnek. Kaši na talíři posypeme osmaženou cibulí, přidáme volské oko. Podáváme s chlebem a kysanou zeleninou.