Hrachová kaše se smetanou
Semena hrachu se v dobách nouze používala k pečení chleba nebo jako náhražka kávy. Asi proto nebýval hrách u strávníků našich babiček moc oblíbený. Ale nám by mohla přijít k chuti hrachová kaše se smetanou podle receptu, který natočil redaktor Jaroslav Hoření s Vladimírou Jakouběovou.
- ½ kg hrachu
- 3 bobkové listy
- 1 lžička sušeného tymiánu
- sůl
- mletý pepř
- 1-2 lžičky majoránky
- ¼ l smetany
- 3 větší cibule
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce sádla
- 3-4 stroužky česneku
Hrách necháme přes noc namočit. Namočený hrách zalijeme čerstvou vodou, přidáme tymián, bobkové listy a pomalu uvaříme doměkka. Na pánvi osmažíme na másle se sádlem cibuli dozlatova. Když je hrách měkký, vybereme z hrnce bobkový list a asi polovinu hrachu děrovanou naběračkou, nebo cedníkem, a odebereme vodu. Zbylý hrách v hrnci propasírujeme na kaši.
Do kaše vmícháme smetanu a odložený celý hrách. Je-li hustá zředíme vývarem z hrachu. Přidáme majoránku, osolíme, opepříme a necháme krátce přejít varem. Nakonec do kaše vmícháme rozmačkaný česnek. Kaši na talíři posypeme osmaženou cibulí, přidáme volské oko. Podáváme s chlebem a kysanou zeleninou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.