Hovězí na pivu od hospodyně ze statku z Přepeř

V povídání o kuchyni našich babiček zavítáme do bohatých chalup v úrodných částech našeho regionu, kde majstrštykem hospodyněk byly omáčky. Třeba hovězí na pivu.

Ingredience
  • 1 kg hovězího masa (váleček, svíčková)
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • kus celeru
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 3 dcl piva
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu

Očištěné hovězí maso nakrájíme na plátky, naklepeme, z obou stran osolíme a opepříme. Prudce opečeme na rozpáleném sádle. Vyjmeme a udržujeme v teple. Do výpeku nasypeme posekanou cibuli, na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, tymián, rozmarýn a společně smažíme do zezlátnutí. Přidáme divoké koření, přilijeme pivo, přivedeme k varu a do lázně vložíme opečená líčka. Přikryjeme pokličkou a vložíme do vyhřáté trouby a upečeme do změknutí. Upečené maso vyjmeme a výpek se zeleninou propasírujeme.

Vrátíme do hrnce, přihodíme hrstku na tenké nudličky pokrájené kořenové zeleniny a ještě 5 minut povaříme. Pak vrátíme maso do omáčky. Podáváme se šťouchanými bramborami. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

zlenice.jpg

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...