Dušené lanýže podle kuchařské knihy Hanny Dumkové z roku 1885
Dalším z receptů našich babiček budou dušené lanýže. K urychlení jejich přípravy se používal tlakový Papinův hrnec. A právě o něm a lanýžích si s Jaroslavem Hořením povídala Vladimíra Jakouběová.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařce:
Lanýže oprané a oloupané dáme do hrnce papinského spolu s červeným vínem a troškou vody vařit. Uvařené lanýže vyndáme, vložíme do máslem pomaštěného papíru. Když úplně změknou, papír odstraníme a lanýže vkusně na talíř, misku, nebo na tác urovnáme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.