Dušené lanýže podle kuchařské knihy Hanny Dumkové z roku 1885
Dalším z receptů našich babiček budou dušené lanýže. K urychlení jejich přípravy se používal tlakový Papinův hrnec. A právě o něm a lanýžích si s Jaroslavem Hořením povídala Vladimíra Jakouběová.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařce:
Lanýže oprané a oloupané dáme do hrnce papinského spolu s červeným vínem a troškou vody vařit. Uvařené lanýže vyndáme, vložíme do máslem pomaštěného papíru. Když úplně změknou, papír odstraníme a lanýže vkusně na talíř, misku, nebo na tác urovnáme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.