Cukrovinky z roku 1917: Medové cetle, Stollwerkovy bonbony se smetanou a čokoládové bonbony

V dobách před sto lety se musely hospodyně v kuchyních pořádně ohánět. Nejen uvařit jídlo, ale také nějaké dobroty, třeba bonbony. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recepty na hned tři druhy bonbónů.

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Medové cetle

Rozvaříme v čistém železném polévaném a neoprýskaném kuthánku několik lžic medu, až se škvaří a voní jako přeškvařené máslo. Pak kávovou lžičkou, namáčenou do vody (pozor, aby ze lžičky voda do medu nekapala zpět) nabíráme škvařený med a lejeme hromádky na plech potřený voskem. Necháme ztuhnouti, odloupneme rozlité hromádky a máme výborné a léčivě medové cetličky. Kdo přidá hrst strouhaných arašídových oříšků, rychle zamíchá a odstaví a klade hromádky, má ještě chutnější sousto.

Stollwerkovy bonbony se smetanou

Svař 25 dkg cukru na velkou perlu. Za stálého míchání přidej 7 dkg čerstvého másla a 7 dkg medu, stále míchej, až se vše spojí. Pak za stálého míchání přilej ¼ litru sladké smetany. Míchej a na kraji plotny vař zvolna, až vše zhoustne a při pohnutí měchačkou dělá na dně čáru. Konečně odstav z plotny a nech ztuhnouti. Vlažné rozřež na kousky.

Čokoládové bonbony

10 dkg strouhaných mandlí, 10 dkg cukru, 2 tabulky čokolády, trochu skořice, 6 hřebíčků dá se do kuthánku a stále na plotně míchá, až je vše hodně teplé. Pak se odstaví z plotny, přidá 1 vajíčko a rozmíchá v těsto. Dělají se kuličky, dovnitř vloží se 1 loupaná mandle, obalí se krystalovým cukrem nebo sekanými mandlemi.