Císařské řízky podle Johanna Schichta z Rynoltic

V dobách našich babiček se vařila řada dobrot a také vydávala řada kuchařských knih či sešitů. Jedním z autorů byl i průmyslník Johann Schicht, kterého připomenou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. Z jeho receptů vybrali císařské řízky.

Ingredience
  • ½ kg telecího masa na řízky
  • sůl
  • polohrubá mouka na obalení řízků
  • černý mletý pepř
  • majoránka
  • vývar z polévky
  • kyselá smetana
  • tuk Visan

Řízky naklepáme, osolíme, potřeme rozemnutou majoránkou, opepříme a obalíme v mouce. V kastrolu na rozpuštěném tuku řízky opečeme do světle hněda. Pak přilijeme tolik vývaru z polévky a kyselé smetany, abychom měli dost omáčky a řízky v ní dusíme 3-5 minut. Hotové dáme na kulatou mísu, omáčku dochutíme a přelijeme přes řízky. Kolem dokola obložíme mísu dušenou rýží, kterou posypeme paprikou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.