Císařské řízky podle Johanna Schichta z Rynoltic
V dobách našich babiček se vařila řada dobrot a také vydávala řada kuchařských knih či sešitů. Jedním z autorů byl i průmyslník Johann Schicht, kterého připomenou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. Z jeho receptů vybrali císařské řízky.
- ½ kg telecího masa na řízky
- sůl
- polohrubá mouka na obalení řízků
- černý mletý pepř
- majoránka
- vývar z polévky
- kyselá smetana
- tuk Visan
Řízky naklepáme, osolíme, potřeme rozemnutou majoránkou, opepříme a obalíme v mouce. V kastrolu na rozpuštěném tuku řízky opečeme do světle hněda. Pak přilijeme tolik vývaru z polévky a kyselé smetany, abychom měli dost omáčky a řízky v ní dusíme 3-5 minut. Hotové dáme na kulatou mísu, omáčku dochutíme a přelijeme přes řízky. Kolem dokola obložíme mísu dušenou rýží, kterou posypeme paprikou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.