Českodubský syrop z cukrovky

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Cukrovou řepu si nakrájejte na tenké plátky

I v našem kraji se v dobách před sto lety dařilo cukrovarům a na polích rostla cukrová řepa. A tak ji babičky využívaly i v kuchyních. Vladimíra Jakouběová má pro nás recept na přípravu syropu z této dnes už ojedinělé suroviny. Natáčel redaktor Jaroslav Hoření.

Řepu oloupeme a nakrájíme na co nejmenší kousky, dáme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byla celá řepa ponořená, a vaříme na mírném ohni hodiny a hodiny. Když je řepa dostatečně měkká, nebude úplně rozvařená, odstavíme a necháme trochu zchladnout, a pak přes plátno pořádně přecedíme.

Výslednou tekutinu povaříme, až zhoustne. Dáme do sklenic, uzavřeme a dáme do chladna. Používáme ke slazení nápojů, ovocných omáček, apod.