Černá zvěřina na jiný způsob podle Nové české kuchařky Františky Hansgirgové z roku 1864

Listopad je měsícem honů a lovů a 3. listopadu má svátek patron myslivců svatý Hubert. V receptech našich babiček tak nemůže chybět zvěřina. Bude to divočák na jiný způsob.

Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenán v dobové kuchařce:

Oškrab a omej čistě hrudí z divokého kance, vlož ho do čisté nádoby, jejížto dno jsi byla pokladla rozkrájenou cibulí, celerem, petruželí a mrkví, osol a posyp to povrchu několika zrnkami jalovce a pepře, nalej na to žejdlík vody, žejdlík octa, žejdlík vína, a nech to ve studeném místě přikryté čtyryadvacet hodin nebo i déle státi; potom zvěřinu vyndej do jiné nádoby, nalej na ni dva žejdlíky červeného vína, přidej k tomu sběračku moku, v němž zvěřina ležela, i s tím kořením, a nech ji do měkka dusit.

Udělej z hovězího čerstvého loje jíšku, a když začíná červenat, přidej k ní dvě kávové lžičky tlučeného cukru, a míchej ni neustále, až hodně zčervená. Když je maso dost měkké, nakrájej ho na stejné kousky, polívku, v níž se vařilo, oceď, zapraž tou jíškou, přidej k tomu ještě trochu červeného vína, z půl citronu šťávu a též trochu nasekané citronové kůry, vlož maso do omáčky a nech to pospolu ještě povařit; pak to urovnej na mísu a podávej to s dobrým jemným knedlíčkem.