Buřty na černém pivu

Snad každý zná nějaký recept na přípravu jídla z buřtů či špekáčků. A tyto recepty znaly už naše babičky. Tak si jeden z nich připomeneme a Vladimíra Jakouběová k tomu přidá i něco z historie špekáčků.

Ingredience
  • 8 špekáčků
  • 3 cibule
  • 1 černé pivo
  • sůl
  • pepř
  • česnek
  • pálivá paprička
  • mletý nebo drcený kmín

Do pekáče rozložíme na kolečka nakrájenou cibuli, asi půlcentimetrovou vrstvu, na ni dáme na půlky rozkrojené buřty, které osolíme, opepříme a pokmínujeme. Prolisujeme česnek, dále zalijeme kečupem a rozložíme feferonky nebo zasypeme chilli kořením a zalijeme černým pivem. Pečeme, až se pivo téměř odpaří, ale trochu ho musí zůstat, aby byla šťáva. Podáváme s pečivem. Takto pečené buřty jsou vynikající i druhý den, pokud je hned nesníte.