Brambory zapečené se zelím a klobásou podle prababičky Františky
Hlavním hrdinou receptů našich babiček budou brambory. Sekundovat jim budou zelí a klobása, se kterými je zapečeme. Rodinný recept Vladimíry Jakouběové natáčel redaktor Jaroslav Hoření.
- ¾ kg vařených nových brambor
- ½ kg čerstvého bílého zelí
- 1 ½ lžíce sádla nebo 8 dkg slaniny
- 1 velká cibule
- 25 dkg uzené klobásy
- 2 hrnky mléka
- 2 až 3 vejce
- sůl
- sádlo a strouhaná žemle na pekáč
Slaninu drobně pokrájíme a zpěníme na ní cibuli. Přidáme nadrobno nakrájenou klobásu a společně osmahneme. Zelí napolo uvaříme, dáme okapat a drobně usekáme. Pekáč hodně vymastíme a vysypeme strouhanou žemlí. Vrstvíme do ní na kolečka nakrájené osolené brambory, zelí s klobásou a navrch dáme opět osolené brambory. Dáme do předehřáté trouby, a jakmile se začne péci, přilijeme vejce ušlehaná do pěny s osoleným mlékem a dopečeme. Při pečení mastíme povrch máslem. Po tomhle jídle sice nezhubneme, ale zase nám bude chutnat.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.