Brambory zapečené se zelím a klobásou podle prababičky Františky

Hlavním hrdinou receptů našich babiček budou brambory. Sekundovat jim budou zelí a klobása, se kterými je zapečeme. Rodinný recept Vladimíry Jakouběové natáčel redaktor Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • ¾ kg vařených nových brambor
  • ½ kg čerstvého bílého zelí
  • 1 ½ lžíce sádla nebo 8 dkg slaniny
  • 1 velká cibule
  • 25 dkg uzené klobásy
  • 2 hrnky mléka
  • 2 až 3 vejce
  • sůl
  • sádlo a strouhaná žemle na pekáč

Slaninu drobně pokrájíme a zpěníme na ní cibuli. Přidáme nadrobno nakrájenou klobásu a společně osmahneme. Zelí napolo uvaříme, dáme okapat a drobně usekáme. Pekáč hodně vymastíme a vysypeme strouhanou žemlí. Vrstvíme do ní na kolečka nakrájené osolené brambory, zelí s klobásou a navrch dáme opět osolené brambory. Dáme do předehřáté trouby, a jakmile se začne péci, přilijeme vejce ušlehaná do pěny s osoleným mlékem a dopečeme. Při pečení mastíme povrch máslem. Po tomhle jídle sice nezhubneme, ale zase nám bude chutnat.