Brambory s vomastou z tvarohu se lněným olejem
Většina z nás má využití lnu spojené pouze s tkaním. V dobách našich babiček měl ale mnohem širší využití. A právě o něm pohovoří Jaroslav Hoření s Vladimírou Jakouběvou a přidají recept na brambory s vomastou se lněným olejem.
- 1 kg malých brambor
- 1 lžička kmínu
- ½ kg tvarohu
- 2-3 lžíce mléka
- 2 lžíce lněného oleje
- 2 cibule
- kytička pažitky
- 20 dkg másla
Brambory důkladně omyjeme a vložíme do hrnce s vodou, přidáme po 1 lžičce soli a kmínu. Vaříme asi 25 min. Slijeme, prudce zchladíme a oloupeme. Mezitím utřeme v misce tvaroh s mlékem. Osolíme a opepříme, přidáme lněný olej, změklé máslo, nasekanou oloupanou cibuli a nasekanou pažitku. Vařené oloupané brambory dáme na talíř a přelijeme vomastou. Podáváme s kyselým mlékem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.