Brambory s vomastou z tvarohu se lněným olejem

Většina z nás má využití lnu spojené pouze s tkaním. V dobách našich babiček měl ale mnohem širší využití. A právě o něm pohovoří Jaroslav Hoření s Vladimírou Jakouběvou a přidají recept na brambory s vomastou se lněným olejem.

Ingredience
  • 1 kg malých brambor
  • 1 lžička kmínu
  • ½ kg tvarohu
  • 2-3 lžíce mléka
  • 2 lžíce lněného oleje
  • 2 cibule
  • kytička pažitky
  • 20 dkg másla

Brambory důkladně omyjeme a vložíme do hrnce s vodou, přidáme po 1 lžičce soli a kmínu. Vaříme asi 25 min. Slijeme, prudce zchladíme a oloupeme. Mezitím utřeme v misce tvaroh s mlékem. Osolíme a opepříme, přidáme lněný olej, změklé máslo, nasekanou oloupanou cibuli a nasekanou pažitku. Vařené oloupané brambory dáme na talíř a přelijeme vomastou. Podáváme s kyselým mlékem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.