Bramborové placky se zelím podle receptu z Pojizeří

Nějakou Lucii zná asi každý, ale obchůzky Lucek jsou už zapomenuté. Právě tuto tradici nám Vladimíra Jakouběová připomene spolu s receptem na bramborové placky se zelím. Natáčel Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 1 kg syrových oloupaných brambor
  • 30 dkg kysaného zelí
  • 3 vejce
  • 3 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • velká hrst ovesných vloček
  • větší špetka soli
  • lžička majoránky
  • 5 stroužků česneku
  • sádlo na smažení

Zelí scedíme a pokrájíme na drobnější kousky. Brambory nastrouháme najemno. Smícháme je se zelím, celými vejci, moukou a ovesnými vločkami. Osolíme, okořeníme majoránkou a rozmačkaným česnekem. Na rozpáleném sádle smažíme bramboráky z obou stran dozlatova.     

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.