Bramborové kopečky na Popeleční středu podle receptáře z roku 1880

Masopust vystřídal půst... Od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního se dozvíme, jak se vaří bramborové kopečky a jak to v dobách našich babiček chodilo v první den půstu.

Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenán v dobovém receptáři:

Kilo očištěných brambor se rozstrouhá a dá do plátěného sáčku, aby voda z nich úplně vykapala. Pak se dají brambory na mísu a polejí čtvrtlitrem kyselé dobré smetany, připojí se ten škrob, co je na dně hrnku z odkapané bramborové vody, pak ještě dvě lžíce bramborové moučky a čtyři vrchovaté lžíce mouky krupičné a vrchovatá lžička soli a jedna na malinké kousíčky nakrájená osmažená žemlička.

Na kastrol neb pekáč se dá kousek sádla, a když jest rozpálené, dělají se lžící pěkné hromádky a opečou se po obou stranách dočervena. Hned teplé se dají na stůl, v zimě se k nim dají zavařené brusinky, nebo rybíz.