Bramborové kopečky na Popeleční středu podle receptáře z roku 1880
Masopust vystřídal půst... Od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního se dozvíme, jak se vaří bramborové kopečky a jak to v dobách našich babiček chodilo v první den půstu.
Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenán v dobovém receptáři:
Kilo očištěných brambor se rozstrouhá a dá do plátěného sáčku, aby voda z nich úplně vykapala. Pak se dají brambory na mísu a polejí čtvrtlitrem kyselé dobré smetany, připojí se ten škrob, co je na dně hrnku z odkapané bramborové vody, pak ještě dvě lžíce bramborové moučky a čtyři vrchovaté lžíce mouky krupičné a vrchovatá lžička soli a jedna na malinké kousíčky nakrájená osmažená žemlička.
Na kastrol neb pekáč se dá kousek sádla, a když jest rozpálené, dělají se lžící pěkné hromádky a opečou se po obou stranách dočervena. Hned teplé se dají na stůl, v zimě se k nim dají zavařené brusinky, nebo rybíz.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.