Bramborová paštika podle receptu z roku 1910
Zatímco současné elektrické mlýnky na maso toho většinou moc nevydrží, poctivé železné mlýnky přežily od dob našich babiček. A ty s jejich pomocí připravovaly třeba bramborovou paštiku. Recept na ní mají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařce:
Uvaříme 30 dkg bramborů, oloupeme je a prolisujeme. Syrová odblaněná vepřová, nebo telecí, játra asi 25 dkg na masovém strojku dvakrát umeleme. Obojí dáme do mísy, přidáme smaženou, jemně nakrájenou cibulku (3 dkg), usekanou slaninu (3 dkg), 1 utřenou sardeli, tlučený pepř, sůl a 1 vejce.
Vše dobře umícháme, vložíme do porcelánového máslem, nebo sádlem, vymazaného hrnku, povážeme pergamenovým papírem, nebo uzavřeme dobře přiléhající pokličkou, a ve vodní lázni v páře vaříme asi 1 a 1/2 hodiny. Uvařenou paštiku vyklopíme a teprve úplně studenou nakrájíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.