Bramborová paštika podle receptu z roku 1910

Zatímco současné elektrické mlýnky na maso toho většinou moc nevydrží, poctivé železné mlýnky přežily od dob našich babiček. A ty s jejich pomocí připravovaly třeba bramborovou paštiku. Recept na ní mají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařce:

Uvaříme 30 dkg bramborů, oloupeme je a prolisujeme. Syrová odblaněná vepřová, nebo telecí, játra asi 25 dkg na masovém strojku dvakrát umeleme. Obojí dáme do mísy, přidáme smaženou, jemně nakrájenou cibulku (3 dkg), usekanou slaninu (3 dkg), 1 utřenou sardeli, tlučený pepř, sůl a 1 vejce.

Vše dobře umícháme, vložíme do porcelánového máslem, nebo sádlem, vymazaného hrnku, povážeme pergamenovým papírem, nebo uzavřeme dobře přiléhající pokličkou, a ve vodní lázni v páře vaříme asi 1 a 1/2 hodiny. Uvařenou paštiku vyklopíme a teprve úplně studenou nakrájíme.