Bramborová paštika podle receptu z roku 1910
Zatímco současné elektrické mlýnky na maso toho většinou moc nevydrží, poctivé železné mlýnky přežily od dob našich babiček. A ty s jejich pomocí připravovaly třeba bramborovou paštiku. Recept na ní mají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařce:
Uvaříme 30 dkg bramborů, oloupeme je a prolisujeme. Syrová odblaněná vepřová, nebo telecí, játra asi 25 dkg na masovém strojku dvakrát umeleme. Obojí dáme do mísy, přidáme smaženou, jemně nakrájenou cibulku (3 dkg), usekanou slaninu (3 dkg), 1 utřenou sardeli, tlučený pepř, sůl a 1 vejce.
Vše dobře umícháme, vložíme do porcelánového máslem, nebo sádlem, vymazaného hrnku, povážeme pergamenovým papírem, nebo uzavřeme dobře přiléhající pokličkou, a ve vodní lázni v páře vaříme asi 1 a 1/2 hodiny. Uvařenou paštiku vyklopíme a teprve úplně studenou nakrájíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.