Bramborová paštika podle receptu z roku 1910
Zatímco současné elektrické mlýnky na maso toho většinou moc nevydrží, poctivé železné mlýnky přežily od dob našich babiček. A ty s jejich pomocí připravovaly třeba bramborovou paštiku. Recept na ní mají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařce:
Uvaříme 30 dkg bramborů, oloupeme je a prolisujeme. Syrová odblaněná vepřová, nebo telecí, játra asi 25 dkg na masovém strojku dvakrát umeleme. Obojí dáme do mísy, přidáme smaženou, jemně nakrájenou cibulku (3 dkg), usekanou slaninu (3 dkg), 1 utřenou sardeli, tlučený pepř, sůl a 1 vejce.
Vše dobře umícháme, vložíme do porcelánového máslem, nebo sádlem, vymazaného hrnku, povážeme pergamenovým papírem, nebo uzavřeme dobře přiléhající pokličkou, a ve vodní lázni v páře vaříme asi 1 a 1/2 hodiny. Uvařenou paštiku vyklopíme a teprve úplně studenou nakrájíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy
Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.