Biskupský chlebíček podle Magdaleny Dobromily Rettigové
V kuchyních našich babiček se používaly různé vynálezy, a také exotické suroviny. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření prozradí, že fíky se hodily třeba do biskupského chlebíčku.
Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Vezmi tolik mouky a cukru, co váží dvě vejce, cukr utluč a dej ho do hladkého hrnku, přidej z k němu dvě vejce a míchej tím dobré půl hodiny, potom k tomu dej 10 dkg oloupaných nakrájených mandli, 7 dkg nakrájeného citronátu, 17 dkg přebraných a vypraných sultánek, čtyry nakrájené fíky, 8 g tlučené skořice a tu mouku, promíchej to náležitě, načež to dej do dlouhé sucharové, máslem vymazané formy a nech to pěkně zvolna upéct; pak to vyklop na prkénko, a když to trochu prochladne, nakrájej z toho přespříč tenké řízky. Můžeš je buď jen tak nechat, anebo ještě v troubě na plechu osušit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.