Bílá řepa neb tuřín

Krmná řepa, neboli burák, se pěstovala v celé oblasti Pojizeří už na konci 18. století, podobně jako řepa červená. A co z okopanin naše babičky vařily? Zkuste recept.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenanýž v dobové kuchařce:

Rozkrájej řepu na kostky, nech ji asi hodinu vařit v slabé masité polívce. Dej na kuthan kus sádla a kus cukru. Když se cukr byl rozpustil, dej do toho přecezenou řepu a nech dusit do měkka. Udělej hnědou jíšku, nalej pak do ní scezenou polívku, dobře rozkloktej a nalej na dušenou řepu, a trochu tlučeným zázvorem to okořeň. Uvař zároveň kousek vepřového masa, rozkrájej ho na úhledné kousky, dej řepu na mísu a oblož ji tím vepřovým masem.