Bělice na slanině

Do kuchyní našich babiček se tentokrát vydáme pro rybí recept. 30. listopadu má totiž svátek patron rybářů svatý Ondřej  a tak se podíváme na přípravu bělice na slanině a také trochu na věštění. S Vladimírou Jakouběovou natáčel Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 4 bělice
  • sůl
  • 8 velkých plátků slaniny
  • 4 větvičky rozmarýnu
  • 4 větvičky tymiánu
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lžíce sádla
  • 40 dkg fazolových lusků

Omyté a osušené ryby zvenku i zevnitř osolíme. Do každé ryby vložíme pár plátků česneku a trošku tymiánu. Na ryby položíme snítku rozmarýnu a omotáme dvěma plátky slaniny.

Takto připravené ryby položíme na plech vymazaný sádlem a pokropíme máslem. Dáme do trouby a upečeme. Fazolky uvaříme v osolené vodě, scedíme a propláchneme studenou vodou. Zbylé 3 lžíce sádla rozmícháme a promícháme s uvařenými fazolovými lusky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...