Bělice na slanině

Do kuchyní našich babiček se tentokrát vydáme pro rybí recept. 30. listopadu má totiž svátek patron rybářů svatý Ondřej  a tak se podíváme na přípravu bělice na slanině a také trochu na věštění. S Vladimírou Jakouběovou natáčel Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 4 bělice
  • sůl
  • 8 velkých plátků slaniny
  • 4 větvičky rozmarýnu
  • 4 větvičky tymiánu
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lžíce sádla
  • 40 dkg fazolových lusků

Omyté a osušené ryby zvenku i zevnitř osolíme. Do každé ryby vložíme pár plátků česneku a trošku tymiánu. Na ryby položíme snítku rozmarýnu a omotáme dvěma plátky slaniny.

Takto připravené ryby položíme na plech vymazaný sádlem a pokropíme máslem. Dáme do trouby a upečeme. Fazolky uvaříme v osolené vodě, scedíme a propláchneme studenou vodou. Zbylé 3 lžíce sádla rozmícháme a promícháme s uvařenými fazolovými lusky.