Bandorový zapékanec s ředkvičkama z Frýdlantska
Tento recept z kuchyní našich babiček se k Vladimíře Jakouběové dostal z Frýdlantska. Nejen tam se hojně pěstovaly ředkvičky. A zapékaly s brambory. Jak na to, natáčel redaktor Jaroslav Hoření.
- 6-8 brambor
- 2 svazky ředkviček
- 2 cibule
- hrst pažitky
- ¼ l smetany
- 10 dkg tvrdého tvarohu
- sůl
- mletý pepř
- kousek másla
- sádlo
Brambory uvaříme ve slupce. Pekáč vymažeme máslem. Tvaroh nastrouháme nahrubo a smícháme se smetanou. Prochladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka, cibule a očištěné ředkvičky také. Na pánvi rozehřejeme lžíci másla a lžíci sádla. Cibuli osmahneme a pak přidáme kolečka brambor a ředkviček. Osolíme, opepříme a asi 5 minut společně opékáme. Pak vmícháme pažitku a směs přendáme do vymazaného pekáčku. Zalijeme smetanou se sýrem a dáme do trouby. Zapečeme do zezlátnutí povrchu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy
Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.