Bandorový zapékanec s ředkvičkama z Frýdlantska

Tento recept z kuchyní našich babiček se k Vladimíře Jakouběové dostal z Frýdlantska. Nejen tam se hojně pěstovaly ředkvičky. A zapékaly s brambory. Jak na to, natáčel redaktor Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 6-8 brambor
  • 2 svazky ředkviček
  • 2 cibule
  • hrst pažitky
  • ¼ l smetany
  • 10 dkg tvrdého tvarohu
  • sůl
  • mletý pepř
  • kousek másla
  • sádlo

Brambory uvaříme ve slupce. Pekáč vymažeme máslem. Tvaroh nastrouháme nahrubo a smícháme se smetanou. Prochladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka, cibule a očištěné ředkvičky také. Na pánvi rozehřejeme lžíci másla a lžíci sádla. Cibuli osmahneme a pak přidáme kolečka brambor a ředkviček. Osolíme, opepříme a asi 5 minut společně opékáme. Pak vmícháme pažitku a směs přendáme do vymazaného pekáčku. Zalijeme smetanou se sýrem a dáme do trouby. Zapečeme do zezlátnutí povrchu.