Bandorové placky s povidlama podle receptu z Pojizeří

Mezi podzimními recepty našich babiček nemohou chybět švestková povidla. Klasika, která ale nemá český původ. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nás seznámí s vařením povidel a pečením bandorových placek.

Ingredience
  • 1 kg brambor
  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • polohrubá mouka
  • vepřové sádlo
  • 5 dkg másla
  • sůl
  • povidla
  • česnek

Uvař brambory, oloupej a nech vychladnout. Pak je nastrouhej, přidej vejce, lžíci mléka, osol a přisyp tolik polohrubé mouky, aby vzniklo tuhé těsto, které dobře vypracuj. Z něho vyválej kulaté placky o průměru 25 cm a usmaž je na pánvi v rozpáleném sádle, nebo na litinovém plátu kamen potřeným sádlem upeč dozlatova. Hotové placky potři rozpuštěným máslem, nebo sádlem s rozdrceným česnekem a povidly.