Bandorové kopečky podle ručně psaného receptáře z konce 19. století
Jaro se už nějaký ten den hlásí o slovo a zahrádky se zelenají. Nejen tam chodily naše babičky na bejlí, kterým ochutily postní pokrmy. S dalším receptem, tentokrát na bandorové kopečky, se hlásí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenán v dobovém receptáři:
Kilo očištěných brambor se rozstrouhá a dá do plátěného sáčku, aby voda z nich úplně vykapala. Pak se dají brambory na mísu a polejí čtvrtlitrem dobré kyselé smetany, připojí se ten škrob, co je na dně hrnku z odkapané bramborové vody, pak ještě dvě lžíce bramborové moučky (usušený škrob z brambor) a čtyři vrchovaté lžíce mouky krupičné a vrchovatá lžička soli a jedna na malinké kousíčky nakrájená osmažená žemlička a troška nakrájených čerstvých zelinek. Vše se dobře promíchá.
Na kastrol neb pekáč se dá kousek sádla, a když je rozpálené, dělají se lžící pěkné hromádky a opečou se po obou stranách dočervena. Hned teplé se dají na stůl, v zimě se k nim podá kyselé zelí, v létě salát z mrkve.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.