Bandorové kopečky podle ručně psaného receptáře z konce 19. století
Jaro se už nějaký ten den hlásí o slovo a zahrádky se zelenají. Nejen tam chodily naše babičky na bejlí, kterým ochutily postní pokrmy. S dalším receptem, tentokrát na bandorové kopečky, se hlásí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenán v dobovém receptáři:
Kilo očištěných brambor se rozstrouhá a dá do plátěného sáčku, aby voda z nich úplně vykapala. Pak se dají brambory na mísu a polejí čtvrtlitrem dobré kyselé smetany, připojí se ten škrob, co je na dně hrnku z odkapané bramborové vody, pak ještě dvě lžíce bramborové moučky (usušený škrob z brambor) a čtyři vrchovaté lžíce mouky krupičné a vrchovatá lžička soli a jedna na malinké kousíčky nakrájená osmažená žemlička a troška nakrájených čerstvých zelinek. Vše se dobře promíchá.
Na kastrol neb pekáč se dá kousek sádla, a když je rozpálené, dělají se lžící pěkné hromádky a opečou se po obou stranách dočervena. Hned teplé se dají na stůl, v zimě se k nim podá kyselé zelí, v létě salát z mrkve.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Ze světa lesních samot
Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.