Bandorová vomajda s klobásou a česnečinou

Medvědí česnek zná skoro každý, ale v dobách našich babiček se v kuchyních používala i další bylinky s podobným aroma jako česnek – česnáček. S Vladimírou Jakouběovou ho vyzkoušíme v receptu na bandorovou vomajdu s klobásou a česnečinou.

Ingredience
  • 4 brambory
  • 2 lžíce octa
  • 1/8 l vody
  • 3 klobásy
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • hrnek kysané smetany
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • ocet
  • hrst mladých listů česnáčku

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Klobásky uvaříme ve vodě s kořením – celým pepřem, bobkovým listem, novým kořením – doměkka. Klobásky z vody vyjmeme i s kořením a ve vodě uvaříme nakrájené brambory. Když jsou téměř měkké, zahustíme moukou rozmíchanou v zakysané smetaně. Omáčku dochutíme solí, pepřem a octem. Mezitím si klobásky nakrájíme na větší kostky. Do ochucené omáčky je vsypeme, povaříme ještě 10 minut. Nakonec přidáme nasekané mladé listy česnáčku. Podáváme s chlebem.