Babiččiny nadívané roštěnky
S recepty našich babiček zavítáme do městské kuchyně, kde se častěji než na vesnici vařilo z hovězího masa. Třeba nadívané roštěnky.
Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
4 roštěnky otřeme hadříkem místo praní, naklepeme a osolíme, 10 dkg libového hovězího masa, 4 dkg slaniny se umele, smísí se 4 dkg spařené rýže, přidá se půl ve vodě namočené žemle, trochu zelené petrželi, trochu hříbků nebo šampionů na másle udušených, trochu pepře a trochu kořínkové usekané na másle udušené zeleniny a spojí se to maličkým vajíčkem. Hmotou výše uvedenou se roštěnky potřou, stočí a sváží nití.
Na kuthan hodíme na kousek másla bobkový list, několik pepřů a nových koření, asi 5 kuliček každého, a krájenou kořínkovou zeleninu, necháme spejchnout a nadité roštěnky na to vložíme a dusíme ve vlastní šťávě; když trochu zarůžověly, podléváme je polévkou a dusíme do měkka, pak se dají na mísu, šťáva se zapráší a scedí na ně. Podává se k nim knedlík, makarony nebo dušená rýže.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.