Babiččin domácí mascarpón

Tentokrát si podle receptu našich babiček budete moci připravit domácí maskarpón. Druh čerstvého sýru, ze kterého se v Itálii připravují dezerty a dorty.

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Odstředěná smetana se ve vodní lázni za stálého míchání na 80—90 °C zahřeje, do jiné nádoby přeleje, a tam se na každý litr smetany přidá 15 g roztoku, který připravíme z 5 g kyseliny vinné a 10 g vody. Přídavek kyseliny jest důležitý; přidalo-li by se mnoho, způsobuje hrubé sražení, dá-li se ji málo, dostanete málo sýra. Málo kyseliny ztěžuje vylučování syrovátky a přivodí ztrátu tuku. Kyselinu naléváme pomalu a potom ještě 10 minut stále smetanou mícháme, a to tak dlouho, až se jemné vločky sraženiny zhustily.

Pak dá se obsah nádoby do hustého pytlíku na nakloněný stůl, pokrytý vrstvou slámy a mírným mačkáním vytlačíme syrovátku. Tím sraženina zahoustne a vkládá se pak do válcovitých formiček 8—10 cm vysokých, 5—7 cm v průměru, jichž vypouklé dno jest dírkováno. Vnitřek formiček musí být vyložen vlhkým plátýnkem neb mušelínem. K plnění použijeme lžíce.

Naplněné formičky v místnosti asi 10 °C teplé postavíme na nakloněný stůl, kde se dále syrovátka vylučuje. Po 24 hodinách jest sýr hotový. Jako u jiných, hned k požívání schopných měkkých sýrů, kolísá výroba i tohoto sýra dle jakosti mléka. Průměrný výtěžek ze 100 litrů mléka je cca 40 kg.