Babčák se špekem a houbama
Tak, jako je dnešní doby spojená s meteorologickými předpověďmi a aplikacemi, byly časy minulé spojené s pranostikami. Připomeneme jednu bartolomějskou a Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření k tomu přidají recept na babčák se špekem a houbama.
- 8 brambor
- 1 vejce
- 5 stroužků česneku
- hladká mouka
- sůl
- tlučený kmín
- majoránka
- sádlo
- 1 kousek špeku
- 1 cibule
- 1 hrst čerstvých hub
Vyškvaříme na kostičky nakrájený špek a škvarečky vyndáme. Na tuku pak podusíme oloupanou, nadrobno krájenou cibuli a drobně krájené houby. Necháme vychladnout. Nastrouháme oškrábané brambory, slijeme z nich přebytečnou vodu a přidáme vejce, sůl, kmín, prolisovaný česnek, majoránku a hladkou mouku. K tomu přidáme vychladlou cibuli s houbami a vše dobře promísíme. Na sádle z těsta smažíme placičky do červena.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.