Ananasový kompot podle Knihy vzorné domácnosti Anuše Kejřové z roku 1923
V kuchyních našich babiček se vařilo nejen z toho, co se urodilo za chalupou, ale i z exotického ovoce, které před sto lety bylo sice drahé, ale dostupné. Jak se připravoval ananasový kompot, prozradí redaktor Jaroslav Hoření a sběratelka receptů Vladimíra Jakouběová.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Ananas se oloupe a očištěný nakrájí na kolečka. Počítá se tolik cukru, kolik váží ananas. Slupky oloupané z ananasu dají se s trochou vody svařiti, voda z nich na cukr nalije a nechá se několikrát přejít varem.
Vychladne-li voda trochu, nalije se na ananas a dá do studena. Druhý den se cukr z ananasu slije, znova ponechá několikrát varem přejít a vychladlý se na ovoce nalije. To se opakuje 6—8 dní.
Pak se ananas vkládá do sklenic, polije studeným cukrem, převáže měchuřinou a ponechá v páře 18—20 minut vařiti. Zbude-li cukr z blanšírování (napařování), používá se do nádivek, dortů, na krémy nebo polevy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka