Žloutková majonéza

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační snímek | Foto: Patrik Rozehnal, Český rozhlas

Babiččiny recepty: Majonéza

Původ majonézy dodnes zůstává zahalen tajemstvím. Jisté však je, že se tato francouzská omáčka postupem času stala nedílnou a oblíbenou součástí našich svátečních i všednodenních jídelníčků. Pokud si chcete vyrobit majonézu doma, přidáváme recept z časopisu Česká hospodyně z roku 1907.

Ingredience
  • 5 žloutků
  • 3 natvrdo vařené žloutky
  • olivový olej
  • šťáva z 1 citronu
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 3 lžíce octa
  • špetka soli a cukru

Na mísu dá se 5 žloutků, k nim prolisují se 3 natvrdo vařené žloutky a dobře se vše utře, pak po kapkách přilévá se malinký koflíček olivového oleje, přičemž se stále musí pilně míchat, neboť by se majonéza srazila. Potom se přileje z 1 citronu šťáva, 3 lžíce rozpuštěného, čerstvého másla, 3 lžíce octa, špetka soli a cukru. Když je dobře utřená, postaví se s mísou do nějaké nádoby se studenou vodou na plotnu a stále se ní míchá až zhoustne, pak odstaví se z plotny a míchá, až úplně vystydne. Byla-li by příliš hustá, může se do ní přidati trochu rozředěného slabšího octa.