Žemlová bába z rebarbory

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Rychlená červená rebarbora je historicky kultovní surovinou pro Anglii.

Tento recept z kuchyní našich babiček bude o nenáročné plodině zvláštní chuti, rebarboře, která se nám bude hodit do žemlové žáby.

Ingredience
  • ½ kg rebarbory
  • ½ l mléka
  • 6 žemlí
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 lžičky másla na smažení
  • 2 vejce
  • 3 lžíce mletých ořechů
  • 5 lžic cukru
  • skořice
  • rozinky

Rebarboru oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Osmažíme ji na trošce másla s cukrem. Pekáč vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Žemle nakrájíme na plátky, namočíme v mléce s rozšlehanými žloutky a pokládáme do pekáče. Na vrstvu žemlí dáme vrstvu rebarbory, posypeme rozinkami, ořechy a cukrem se skořicí. Další vrstvu vytvoříme opět ze žemlí, následně rebarbory a tak dále, až je pekáč plný. Připravenou bábu vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Hotovou pocukrujeme.