Zelnačka s křížalama na Tučný čtvrtek

Masopustní období se chýlí ke svému vrcholu, nebo také závěru, to záleží na úhlu pohledu. Před sto lety se na to dívali z lepší stránky a užívali si veselí a dobrot. Právě o tom je další z receptů našich babiček, které připravují Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. A co nabídnou? Zelňačku s křížalama.

Ingredience
  • kysané zelí
  • vepřová žebírka na vývar
  • mrkev, petržel, celer
  • 1 cibule
  • nové koření
  • celý pepř
  • bobkový list
  • libeček
  • sůl
  • směs ovocných křížal jablek, hrušek a švestek
  • sušené hřibovité houby
  • klobása
  • hladká mouka
  • voda
  • smetana na šlehání

Do velkého hrnce dáme vařit žebírka s očištěnou kořenovou zeleninou, oloupanou cibuli a kořením, osolíme a vaříme asi 2 hodiny. Do menšího hrnce dáme opláchnuté sušené houby, zalijeme vodou a povaříme do měkka. Do dalšího hrnce vložíme zelí bez láku, zalijeme studenou vodou, přidáme směs ovocných křížal a vaříme se zelím do měkka.

Pak vepřový vývar scedíme a zalijeme s ním povařené zelí s křížalami, přidáme houby i s houbovým vývarem, nakrájíme zeleninu a očistíme maso z žebírek, nakrájíme na kolečka klobásy, vše přidáme do hrnce a povaříme. Z hladké mouky a studené vody kvedlačkou vymícháme záklechtku, zahustíme s ní polévku a necháme povařit. Odstavíme a zjemníme dobrou smetanou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.