Zelnačka s křížalama na Tučný čtvrtek
Masopustní období se chýlí ke svému vrcholu, nebo také závěru, to záleží na úhlu pohledu. Před sto lety se na to dívali z lepší stránky a užívali si veselí a dobrot. Právě o tom je další z receptů našich babiček, které připravují Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. A co nabídnou? Zelňačku s křížalama.
- kysané zelí
- vepřová žebírka na vývar
- mrkev, petržel, celer
- 1 cibule
- nové koření
- celý pepř
- bobkový list
- libeček
- sůl
- směs ovocných křížal jablek, hrušek a švestek
- sušené hřibovité houby
- klobása
- hladká mouka
- voda
- smetana na šlehání
Do velkého hrnce dáme vařit žebírka s očištěnou kořenovou zeleninou, oloupanou cibuli a kořením, osolíme a vaříme asi 2 hodiny. Do menšího hrnce dáme opláchnuté sušené houby, zalijeme vodou a povaříme do měkka. Do dalšího hrnce vložíme zelí bez láku, zalijeme studenou vodou, přidáme směs ovocných křížal a vaříme se zelím do měkka.
Pak vepřový vývar scedíme a zalijeme s ním povařené zelí s křížalami, přidáme houby i s houbovým vývarem, nakrájíme zeleninu a očistíme maso z žebírek, nakrájíme na kolečka klobásy, vše přidáme do hrnce a povaříme. Z hladké mouky a studené vody kvedlačkou vymícháme záklechtku, zahustíme s ní polévku a necháme povařit. Odstavíme a zjemníme dobrou smetanou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.