Zavařená zelenina na omáčky
Recepty našich babiček nám připomínají nejen pozapomenuté recepty, ale také odlišnost doby před a více lety. Třeba pokud chtěli babičky mít na zimu zeleninu, museli ji v létě zavařit. A tak to můžeme zkusit s Jaroslavem Hořením a Vladimírou Jakouběovou.
- 1 kg mrkev
- 2 ks pastináku
- 1/5 kg cibule
- 1/5 kg petržele
- 70 dkg celeru
- 2 l vody
- 7 lžic cukru
- 7 lžic octa
- 5 lžic soli
- 1 lžička nové koření
- 2 lžičky celého pepře
- 6–8 ks bobkového listu
Zeleninu očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Dáme vařit nálev a do vroucího nálevu dáme všechny suroviny a na mírném ohni vaříme asi 5 min. Horké plníme do sklenic, pevně uzavřeme a necháme trochu vychladnout. Sklenice vložíme do hrnce s horkou vodou a 10 minut sterilujeme. Zelenina takto upravená vydrží i několik let. Používáme ji jako základ do omáček-například svíčkové.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...