Zavařená zelenina na omáčky

Recepty našich babiček nám připomínají nejen pozapomenuté recepty, ale také odlišnost doby před a více lety. Třeba pokud chtěli babičky mít na zimu zeleninu, museli ji v létě zavařit. A tak to můžeme zkusit s Jaroslavem Hořením a Vladimírou Jakouběovou.

Ingredience
  • 1 kg mrkev
  • 2 ks pastináku
  • 1/5 kg cibule
  • 1/5 kg petržele
  • 70 dkg celeru
  • 2 l vody
  • 7 lžic cukru
  • 7 lžic octa
  • 5 lžic soli
  • 1 lžička nové koření
  • 2 lžičky celého pepře
  • 6–8 ks bobkového listu

Zeleninu očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Dáme vařit nálev a do vroucího nálevu dáme všechny suroviny a na mírném ohni vaříme asi 5 min. Horké plníme do sklenic, pevně uzavřeme a necháme trochu vychladnout. Sklenice vložíme do hrnce s horkou vodou a 10 minut sterilujeme. Zelenina takto upravená vydrží i několik let. Používáme ji jako základ do omáček-například svíčkové.