Zavařená zelenina na omáčky
Recepty našich babiček nám připomínají nejen pozapomenuté recepty, ale také odlišnost doby před a více lety. Třeba pokud chtěli babičky mít na zimu zeleninu, museli ji v létě zavařit. A tak to můžeme zkusit s Jaroslavem Hořením a Vladimírou Jakouběovou.
- 1 kg mrkev
- 2 ks pastináku
- 1/5 kg cibule
- 1/5 kg petržele
- 70 dkg celeru
- 2 l vody
- 7 lžic cukru
- 7 lžic octa
- 5 lžic soli
- 1 lžička nové koření
- 2 lžičky celého pepře
- 6–8 ks bobkového listu
Zeleninu očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Dáme vařit nálev a do vroucího nálevu dáme všechny suroviny a na mírném ohni vaříme asi 5 min. Horké plníme do sklenic, pevně uzavřeme a necháme trochu vychladnout. Sklenice vložíme do hrnce s horkou vodou a 10 minut sterilujeme. Zelenina takto upravená vydrží i několik let. Používáme ji jako základ do omáček-například svíčkové.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.