Zapékanec s hříbkama
Ve srovnání městské a venkovské kuchyně našich babiček, kterému se věnujeme v první části prázdninových receptů, jsme se dostaly k houbám. Zatím co ve městě si považovali lanýžů, na venkově stačili hříbky. Recept na zapékanec s hříbkama připravili Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- sádlo na vymazání pekáče
- 1 hrubě nakrájená větší cibule
- 3–4 hrsti nahrubo nakrájených hříbků
- kousek slaniny
- kmín
- sůl a pepř
- po lžičce nasekané čerstvé majoránky, vopichu a petrželky
- 2 dcl smetany
- 1 lžíce hladké mouky
Pekáč vymažeme sádlem, posypeme sekanou cibulí a poklademe očištěnými na velké kusy nakrájenými hříbky. Pokmínujeme, osolíme, opepříme, přidáme voňavé bylinky. Rozpálíme troubu a pečeme cca 20 minut, až se houby pěkně škvaří a chytnou zlatavou barvu. Do sladké smetany přidáme mouku a prošleháme. Houby zalijeme a ještě cca 10 minut zapékáme. Smetanová omáčka nesmí mít hustotu kaše, to by nebylo ono. Jen tak lehce v ní houby poválíme. Hotový zapékanec posypeme jemně sekanou petrželkou. Podáváme s dobrým domácím chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.