Zápar z řepníčku na kašel
V dobách našich babiček se hospodyně staraly nejen o jídlo, ale také o různá oléčovadla. Odkud pocházela, se dozvíme od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního, kteří poradí, jak připravit zápar z řepníčku.
- 10 dkg řepíku lékařského
- 1 červená růže
- 1/4 litru vody
- 1 dcl vody
- 1/4 kg medu
Sušené okvětní lístky z jedné červené růže přelijeme 1 dl vařící vody a necháme hodinu louhovat. Sušený řepík zalijeme 1/4 litrem vody a vylouhujeme. Oba výluhy pak spojíme, přidáme 1/4 kg včelího medu, promícháme a užíváme několikrát denně jednu lžíci.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.