Vomasta z ředkviček a ředkve
Ozim, jar a úhor, trojpolní hospodaření, které bylo základem sedlačení ještě v dobách našich babiček, si připomeneme v těchto receptech. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření k tomu přidají návod na vomastu z ředkviček a ředkve.
- 1 bílá ředkev
- 10 červených ředkviček
- ½ kg tvarohu
- máslo
- sůl
- pepř
- 2 vejce
Ředkev i ředkvičky nastrouháme na jemno, trošku osolíme a necháme, aby pustily vodu. Poté dobře vymačkáme a přidáme je k rozmíchanému tvarohu a trošce másla. Vše dobře zamícháme, opepříme a vmícháme nastrouhané vajíčko uvařené natvrdo. Když je pomazánka hustší, přidáme máslo, nebo lžičku smetany. Vomastu podáváme k bramborám na loupačku, nebo mažeme na čerstvý chléb.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.