Vláčné koláče z Pojizeří

Vladimíra Jakouběová připomene nejen recept ze starých časů na vláčné koláče, ale také jednu zapomenutou slavnost, takzvanou konopičkou, o které si povídala s redaktorem Jaroslavem Hořením.

Ingredience
  • 1/2 kg hladké mouky
  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 1/2 l mléka
  • 4 lžíce cukru
  • 6 dkg droždí
  • 20 dkg sádla
  • 3 žloutky
  • špetka soli
  • 1 vejce na pomazání
  • Libovolná ovocná náplň: povidla, švestky, jablka, hrušky…
  • Drobenka: mouka, máslo, cukr

Připravíme si kvásek z celého množství vlažného mléka, cukru a kvasnic. Mezitím smícháme a prohněteme oba druhy mouky, tuk, žloutky a sůl, pak přidáme vykynutý kvásek a vypracujeme těsto. Uválíme bochánky podle požadované velkosti koláčů a necháme chvíli kynout. Z bochánků vytvarujeme kulaté koláče, naplníme, posypeme drobenkou, okraje potřeme vajíčkem a pečeme do zlatova.