Vláčné koláče z Pojizeří
Vladimíra Jakouběová připomene nejen recept ze starých časů na vláčné koláče, ale také jednu zapomenutou slavnost, takzvanou konopičkou, o které si povídala s redaktorem Jaroslavem Hořením.
- 1/2 kg hladké mouky
- 1/2 kg polohrubé mouky
- 1/2 l mléka
- 4 lžíce cukru
- 6 dkg droždí
- 20 dkg sádla
- 3 žloutky
- špetka soli
- 1 vejce na pomazání
- Libovolná ovocná náplň: povidla, švestky, jablka, hrušky…
- Drobenka: mouka, máslo, cukr
Připravíme si kvásek z celého množství vlažného mléka, cukru a kvasnic. Mezitím smícháme a prohněteme oba druhy mouky, tuk, žloutky a sůl, pak přidáme vykynutý kvásek a vypracujeme těsto. Uválíme bochánky podle požadované velkosti koláčů a necháme chvíli kynout. Z bochánků vytvarujeme kulaté koláče, naplníme, posypeme drobenkou, okraje potřeme vajíčkem a pečeme do zlatova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.