Vitellová bábovka

Už v kuchyních našich babiček před více sto lety měly své místo různé náhražky. Tehdejší vynálezci je prezentovali především v kuchařských knihách. Z jedné z nich pochází tento recept na bábovku, který vybrala Vladimíra Jakouběová a do vysílání připravil Jaroslav Hoření.

Autoři kuchařských knih v době našich babiček uváděli, že pečivo připravené s pravým Oetkerovým práškem do pečiva jest velmi křehké a vydatné, má pěknou barvu a výbornou chuť, je lehce stravitelné a zůstává dlouho čerstvé. Tak se necháme reklamou zlákat a s Oetkerovým práškem si taky něco upečeme. Ostatně vyrábí se dodnes – jestli podle stejné receptury to už nezjistíme. Do těsta přidáme i další doporučené prvorepublikové novoty Oetkerův vanilinový cukr a margarín Vittello.

Utři 9 dkg VITELLA do pěny, přidej 10 dkg cukru smíchaného s Oetkrovým vanilkovým cukrem ´Moudrá hlava´ jakož i se 4 žloutky, ¼ kg pěkné pšeničné mouky a 1/8 l mléka. V mouce rozmíchej 1 balíček Oetkerova prášku do pečiva ´Moudrá hlava´. Naposledy přidej pevný sníh ze 4 bílků a dej péci dozlatova v dobře vymazaném a strouhanou houskou vysypaném tvořítku. Upečené posypou se Oetkerovým vanilinovým cukrem ´Moudrá hlava´."