Višňová šťáva z kuchařské knihy cukráře pana Ladislava Jíny z Turnova
I v dobách našich babiček se hospodyně v létě věnovaly ovoci. Zpracovat ho musely rychle a kromě zavařenin se hodily a šťávy. Třeba višňová. Jak ji připravit poradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Čerstvé višně nasypeme do sudu a přidáme na 20 dkg asi 10 dkg cukru. Postavíme do mírně teplé místnosti, přikryjeme látkou, zavážeme, aby se do toho neprášilo. Po osmi dnech, když jsou višně dostatečně vykysané (déle kvasit není radno, aby nenastalo kyselé kvašení), uděláme do nich důl, ze kterého šťávu vybíráme a propasírujeme přes plátno nebo husté žíněné síto.
Zbytek višní můžeme použít na marmeládu. Na 1 litr šťávy svaříme 1,5 kg cukru s vodou na silnou nit. Do toho nalijeme scezenou šťávu a převaříme. Podobně můžeme udělat šťávu z jahod, borůvek nebo malin.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka