Mníci pečení se šalvějí podle Marie Součkové
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nahlédnou do kuchařky z dob opravdového nedostatku, kuchařky válečné. Píše se tam o náhražkách i o pečení mníků se šalvějí.
Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Mník se trhne, vykuchá a nasolí: dá se na kuthan tlustě čerstvým máslem vymazaný, a nechá se zvolna péci. Dovnitř ryby dají se napřed dva lístky šalvěje a na povrch se zcela malounko posypou jemně sekanou šalvějí. Upečené ryby se posypou usmaženou jemně ustrouhanou žemličkou a polijí máslem, ve kterém se pekly.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.