Víno z lipového květu
V české národní lidové kultuře má lípa výjimečné postavení. A to nejen jako ochranný strom, ale také jako léčivka. V dobách našich babiček se z lipového květu mimo jiné připravovalo víno. Jak na to, poradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- 3 hrsti květu lípy srdčité
- vinné kvasinky
- na cukerný roztok 1 kg cukru a 3 l vody
Lipový květ spaříme svařeným cukerným roztokem. Vychladlou směs nalijeme do kvasné nádoby, přidáme vinné kvasinky a necháme týden kvasit. Láhve uzavřeme plátýnkem, po týdnu přecedíme a dáme do nádoby s kvasnou zátkou. Po vykvašení stáčíme do lahví.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


Tajný deník čínské císařovny
Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.