Víno z lipového květu
V české národní lidové kultuře má lípa výjimečné postavení. A to nejen jako ochranný strom, ale také jako léčivka. V dobách našich babiček se z lipového květu mimo jiné připravovalo víno. Jak na to, poradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- 3 hrsti květu lípy srdčité
- vinné kvasinky
- na cukerný roztok 1 kg cukru a 3 l vody
Lipový květ spaříme svařeným cukerným roztokem. Vychladlou směs nalijeme do kvasné nádoby, přidáme vinné kvasinky a necháme týden kvasit. Láhve uzavřeme plátýnkem, po týdnu přecedíme a dáme do nádoby s kvasnou zátkou. Po vykvašení stáčíme do lahví.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.