Víno z lipového květu
V české národní lidové kultuře má lípa výjimečné postavení. A to nejen jako ochranný strom, ale také jako léčivka. V dobách našich babiček se z lipového květu mimo jiné připravovalo víno. Jak na to, poradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Ingredience
- 3 hrsti květu lípy srdčité
- vinné kvasinky
- na cukerný roztok 1 kg cukru a 3 l vody
Lipový květ spaříme svařeným cukerným roztokem. Vychladlou směs nalijeme do kvasné nádoby, přidáme vinné kvasinky a necháme týden kvasit. Láhve uzavřeme plátýnkem, po týdnu přecedíme a dáme do nádoby s kvasnou zátkou. Po vykvašení stáčíme do lahví.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.