Vepřové maso s boby a kysaným zelím
Mezi opomíjené suroviny z kuchyní našich babiček patří boby; luštěniny, které se používaly do jídel z jednoho hrnce. A recept na jedno takové jídlo, vepřové maso s boby a kysaným zelím, připravili Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
- ¼ kg vepřového masa
- 10 dkg bobů
- 10 dkg kysaného zelí
- sádlo
- lžička hladké mouky
- mletý pepř
- sůl
- chléb
Omyté boby namočíme do studené vody a necháme přes noc stát. Druhý den uvaříme boby do poloměkka, vyloupeme, přidáme pokrájené kysané zelí, maso rozkrájené na kostičky. Z mouky a sádla připravíme světlou jíšku, přidáme ji k téměř měkkému masu s boby, osolíme, opepříme a dodusíme všechno do měkka. Nakonec podle chuti přikyselíme a podáváme s chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Procházet se vesmírem a dotýkat se hvězd je možné i ve svěrací kazajce…
Jan Pokorný, moderátor


Tulák po hvězdách
Vězeň Darrell Standing, původně profesor agronomie, byl za vraždu svého kolegy odsouzen na doživotí. Pět let pak strávil ve tmě v samovazbě, dost často i ve svěrací kazajce.