Vepřová kýta v mléce

Ani v dobách našich babiček nebylo ve městech běžné si dojít pro mléko do chléva. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží dopravu mléka z venkova a přidají recept.

Ingredience
  • 1,5 kg vepřové kýty
  • 1 litr mléka
  • sůl
  • pepř
  • 15–20 stroužků česneku
  • zelená petrželka
  • sádlo

Omyté a osušené maso ze všech stran osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme sádlo a maso ze všech stran opečeme. Přendáme do pekáčku, přidáme neoloupané stroužky česneku, zalijeme mlékem, a na plotně zahřejeme. Když se začne mléko vařit, maso otočíme a pekáč dáme do vyhřáté trouby. Během pečení maso občas obrátíme.

Upečené maso přikryjeme pokličkou a ještě asi 15 minut necháme v troubě. Pak maso vyjmeme z mléka a nakrájíme na plátky. Mléko s česnekem propasírujeme přes hustý cedník, podle potřeby dosolíme a vmícháme drobně pokrájenou zelenou petrželku. Maso na talíři přeléváme mléčnou šťávou a podáváme s rýží nebo bramborovými noky.

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.