Vepřová bylinková pečeně

Bylinky byly v dobách našich babiček důležitou součástí kuchyně. A to nejen do salátů či pomazánek, ale také pod maso. Své o bylinkách a jejich použití ví Vladimíra Jakouběová, která se s námi podělí o rodinný recept na vepřovou bylinkovou pečeni.

Ingredience
  • 1 kg vepřové pečeně
  • olej
  • dvě hrsti posekaných bylinek (šalvěj, tymián, dobromysl, vopich/libeček
  • sůl
  • 2 cibule
  • 1-2 lžíce zásmažky

Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka a nasypeme do pekáče. Omyté osušené maso ze všech stran osolíme. Na pánvi rozpálíme trochu oleje a maso ze všech stran prudce opečeme do zatažení. Pak ho vložíme do pekáče na cibuli. Pánev odstavíme z plotny, do výpeku vmícháme najemno posekané bylinky a tímto maso v pekáči přelijeme. Podlijeme trochou vody. Přikryté vložíme do trouby a upečme do měkka, za občasného přelévání výpekem.

Podle potřeby podléváme, podle toho, kolik chceme šťávy. Když je maso měkké, přidáme do pekáče trochu zásmažky, rozmícháme a necháme ještě 10 minut péct. Hotové maso necháme chvíli zchladnout a pak nakrájíme na porce. Podáváme s rýží, noky nebo s knedlíky.               

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.