Vepřová bylinková pečeně
Bylinky byly v dobách našich babiček důležitou součástí kuchyně. A to nejen do salátů či pomazánek, ale také pod maso. Své o bylinkách a jejich použití ví Vladimíra Jakouběová, která se s námi podělí o rodinný recept na vepřovou bylinkovou pečeni.
- 1 kg vepřové pečeně
- olej
- dvě hrsti posekaných bylinek (šalvěj, tymián, dobromysl, vopich/libeček
- sůl
- 2 cibule
- 1-2 lžíce zásmažky
Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka a nasypeme do pekáče. Omyté osušené maso ze všech stran osolíme. Na pánvi rozpálíme trochu oleje a maso ze všech stran prudce opečeme do zatažení. Pak ho vložíme do pekáče na cibuli. Pánev odstavíme z plotny, do výpeku vmícháme najemno posekané bylinky a tímto maso v pekáči přelijeme. Podlijeme trochou vody. Přikryté vložíme do trouby a upečme do měkka, za občasného přelévání výpekem.
Podle potřeby podléváme, podle toho, kolik chceme šťávy. Když je maso měkké, přidáme do pekáče trochu zásmažky, rozmícháme a necháme ještě 10 minut péct. Hotové maso necháme chvíli zchladnout a pak nakrájíme na porce. Podáváme s rýží, noky nebo s knedlíky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.