Uzenina z bůčku

Už je to 130 let, co se v českých zemích začalo prodávat tekuté ochucovadlo vynálezce Juliuse Maggiho. Hodilo se nejen do polévek a omáček, poslouží i k přípravě uzeniny z bůčku. Recept pro nás má Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • 1 kg bůčku
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžíce tlučeného pepře
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 2 lžíce tekutého koření Maggi

Bůček z obou stran osolte, opepřete, posypejte paprikou a pokapejte MAGGI Tekutým kořením. Vložte do pekáče, přikryjte pokličkou a nechte do druhého dne odležet. Druhý den pečte bůček půl hodiny při vysoké teplotě, pak snižte teplotu a pečte ještě asi 1,5 hodiny, dokud bůček nebude měkký a narůžovělý. Vyjměte jej z trouby a nechejte vychladnout. Studený nakrájejte na slabé plátky, plátky osmažte dokřupava v horkém sádle. Podávejte s dobrým čerstvým chlebem, na plátky nakrájenou cibulí a nakládanou kyselou okurkou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.