Trnkový šnaps podle babičky Vladimíry Jakouběové

V receptech našich babiček se budeme věnovat zpracování lnu, což byla výsada žen, které po tom na slavnosti popíjely trnkový šňaps.

Ingredience
  • 1,5 l trnek
  • 1,5 kg medu
  • 1 l vody
  • 10 dkg rozinek
  • 2 celé skořice
  • lžička hřebíčku
  • 15 zrnek nového koření
  • lžička zázvoru
  • 2 vanilkové lusky
  • 2 stonky meduňky
  • 1 l pálenky

Trnky opláchneme ve vodě. Svaříme ve vodě med. Do velké lahve nasypeme trnky, přidáme rozinky, skořici, hřebíček, nové koření, zázvor, meduňku a vanilku. Vše zalijeme medovým roztokem smíchaným s pálenkou. Lahev převážeme pergamenem a necháme dva týdny odstát na teplém místě. Potom slijeme do lahví. Necháme několik dní uležet.