Trnkový šnaps podle babičky Vladimíry Jakouběové
V receptech našich babiček se budeme věnovat zpracování lnu, což byla výsada žen, které po tom na slavnosti popíjely trnkový šňaps.
- 1,5 l trnek
- 1,5 kg medu
- 1 l vody
- 10 dkg rozinek
- 2 celé skořice
- lžička hřebíčku
- 15 zrnek nového koření
- lžička zázvoru
- 2 vanilkové lusky
- 2 stonky meduňky
- 1 l pálenky
Trnky opláchneme ve vodě. Svaříme ve vodě med. Do velké lahve nasypeme trnky, přidáme rozinky, skořici, hřebíček, nové koření, zázvor, meduňku a vanilku. Vše zalijeme medovým roztokem smíchaným s pálenkou. Lahev převážeme pergamenem a necháme dva týdny odstát na teplém místě. Potom slijeme do lahví. Necháme několik dní uležet.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?