Telecí řízek na paprice

Recepty z babiččiny kuchyně nejsou jen o vlastní přípravě pokrmů, dnes telecího řízku na paprice, ale také o dobových informacích. A tak se v příspěvku Vladimíry Jakouběová a Jaroslava Hořeního dozvíte i o tehdejším významu řezníků.

Ingredience
  • Telecí kýta
  • sůl
  • mletá paprika
  • mouka
  • máslo
  • cibule
  • hovězí polévka
  • kysaná smetana
  • citronová šťáva

Nakrájejí se z kýty pěkné na dvě stotiny (2 cm) silné řízky, naklepou se paličkou a pak obráceným nožem, osolí a malinko paprikou popráší. Popráší se po jedné straně moukou a rychle se po obou stranách do červena na rozpáleném másle osmaží. Smažíme je na každé straně asi 5 minut. Do másla, na němž se smaží, se dá kousek drobně pokrájené cibule.

Opečené řízky se zalejí kapkou hovězí polévky a na každý řízek se dá lžíce kyselé smetany, ve které se rozkvedlá na 4 řízky špetka mouky, a tím se řízky zaliji. Nechají se chviličku povařit, pak se dají na teplou mísu. Omáčka se nechá ještě povařit, dle potřeby se přidá hovězí polévka, pak se procedí na řízky, malinko pokropí citrónovou šťávou a dají se k nim noky.