Svatomartinská husa podle Marie Rosické
Listopad je spojený se zvěřinou a také s pečenou husou, která je tradičním svatomartinským jídlem. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření ještě poradí, jak vyškvařit husí sádlo.
Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Dobře očištěnou a vykuchanou husu omej ve studené vodě, na povrchu i uvnitř ji nasol, vysyp ji uvnitř trochem přebraného kmínu, vlož ji na pekáč, podlej trochem vody, dej ji do trouby a nech pozvolna péci; pak ji obrať polévej ji často vypečenou šťávou, pak sádlo slej a nech husu na prudkém ohni do hněda dopéci.
Pakliže mezi pečením kůžičku na hřbetě a pod křídly vidličkou propichuješ, sádlo se lépe vypeče a kůžička zkřehne a bude chutnější.
K huse se obyčejně dávají se knedlíky se zelím, aneb pouze dušené zelí, avšak různě upravené brambory jsou též dobré.
Husu můžeš vylepšit jablkovou nádivkou. Připrav husu k pečení způsobem předešle uvedeným a pak připrav nádivku: Vezmi dva koflíky dušených navinulých jablek, přimíchej k nim koflíček strouhaného chleba, trochu šalvějových rozetřených a prosátých lístků, cibulku drobounce rozsekanou a trochu červeného pepře. Nadij tím husu, zašij a nech péci předešlým způsobem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.