Svatojánský koláč aneb Svatojánský svítek

Svatojánská je opředená pověrami a magií. O nich si budeme povídat a přidáme i babiččin recept na svatojánský koláč.

Ingredience
  • 8 vajec
  • 16 hodně vrchovatých lžic polohrubé mouky
  • 1/2 l mléka
  • sůl
  • 12 dkg másla
  • 2 hrsti nasekaných listů máty a meduňky

V mléce rozmícháme vejce, mouku a sůl. Vznikne mírně husté těsto. Ve velkém pekáči v troubě rozpálíme máslo a do vřelého vlijeme těsto. Posypeme nasekanými bylinkami, Dáme do vyhřáté trouby a prudce upečeme. Těsto se po okrajích zvedne – vyběhne. Pečeme do zlatohněda. Podáváme teplé i studené.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.