Svatojánský koláč aneb Svatojánský svítek
Svatojánská je opředená pověrami a magií. O nich si budeme povídat a přidáme i babiččin recept na svatojánský koláč.
- 8 vajec
- 16 hodně vrchovatých lžic polohrubé mouky
- 1/2 l mléka
- sůl
- 12 dkg másla
- 2 hrsti nasekaných listů máty a meduňky
V mléce rozmícháme vejce, mouku a sůl. Vznikne mírně husté těsto. Ve velkém pekáči v troubě rozpálíme máslo a do vřelého vlijeme těsto. Posypeme nasekanými bylinkami, Dáme do vyhřáté trouby a prudce upečeme. Těsto se po okrajích zvedne – vyběhne. Pečeme do zlatohněda. Podáváme teplé i studené.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.