Šumajstr z podhůří Krkonoš
Štědrý den bude je tu za pár dní a tak se podíváme co se v tento čas dělo v chalupách a kuchyních našich babiček. A ze starých postních jídel nás čeká šumajstr. Recepty našich babiček připravuje Vladimíra Jakouběová a natáčí Jaroslav Hoření.
- ¼ kg velkých bílých fazolí
- 20 dkg krup
- 20 dkg škvarků
- 8 dkg slaniny
- 2 cibule
- 1 lžíce sádla
- sůl
- mletý pepř
- majoránka
- bobkový list
- nové koření
- 3-4 stroužky česneku
Fazole opereme a namočíme přes noc do studené vody. Kroupy propláchneme a namočíme na hodinu. Fazole uvaříme s bobkovým listem a pár kuličkami nového koření doměkka. Kroupy osolíme, přidáme kousíček sádla a také uvaříme doměkka.
Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno a na sádle pomalinku osmažíme. Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, škvarky a mícháme na pánvičce až se všechno spolu pořádně prohřeje. Uvařené fazole i kroupy scedíme, část vody z fazolí uchováme.
Do pekáčku nasypeme fazole i kroupy, přidáme obsah pánve s cibulí a škvarky. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku, rozmačkaný česnek a důkladně promícháme, dáme do trouby a zapečeme. Podáváme teplé s kysaným zelím.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka