Šumajstr z podhůří Krkonoš

Štědrý den bude je tu za pár dní a tak se podíváme co se v tento čas dělo v chalupách a kuchyních našich babiček. A ze starých postních jídel nás čeká šumajstr. Recepty našich babiček připravuje Vladimíra Jakouběová a natáčí Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • ¼ kg velkých bílých fazolí
  • 20 dkg krup
  • 20 dkg škvarků
  • 8 dkg slaniny
  • 2 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • sůl
  • mletý pepř
  • majoránka
  • bobkový list
  • nové koření
  • 3-4 stroužky česneku

Fazole opereme a namočíme přes noc do studené vody. Kroupy propláchneme a namočíme na hodinu. Fazole uvaříme s bobkovým listem a pár kuličkami nového koření doměkka. Kroupy osolíme, přidáme kousíček sádla a také uvaříme doměkka.

Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno a na sádle pomalinku osmažíme. Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, škvarky a mícháme na pánvičce až se všechno spolu pořádně prohřeje. Uvařené fazole i kroupy scedíme, část vody z fazolí uchováme.

Do pekáčku nasypeme fazole i kroupy, přidáme obsah pánve s cibulí a škvarky. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku, rozmačkaný česnek a důkladně promícháme, dáme do trouby a zapečeme. Podáváme teplé s kysaným zelím.