Štěrbák dušený

„Koukej to sníst, je to zdravý," jsme mohli slýchat od svých babiček, někdo to slyší celý život. Mezi takzvaně zdravou zeleninu patřil štěrbák. Co to je a jak to chutná, prozradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Vezmi osm neb deset kus pěkného žlutého štěrbáku, jehož vnitřní lístky nesmí býti nahnilé neb od hlemýžďů ohryzlé, ober z něho zevní zelené lístky, žluté lístky vyper a na kousky je rozkrájej, vodu z nich vytlač, pak uvař v slané vodě tak, abys je jako špenát v prstech snadno mohla rozmačkat.

Nyní vodu ze štěrbáku sceď, nech jej vychladnout a na drobounko rozsekej. Rozpusť na kuthanu kus čerstvého másla, dej do toho rozsekaný štěrbák a nech vše tak dlouho dusit až zhoustne; k tomu přilej dva koflíky dobré smetany, osol, přidej půl lžičky tlučeného cukru a trochu tlučeného květu. Pak to nech ještě asi čtvrt hodiny dusiti, přimíchej ještě lžíci čerstvého másla do toho a vyndej na mísu. Obložit jej můžeš rozličnou smaženinou.