Štěrbák dušený
„Koukej to sníst, je to zdravý," jsme mohli slýchat od svých babiček, někdo to slyší celý život. Mezi takzvaně zdravou zeleninu patřil štěrbák. Co to je a jak to chutná, prozradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Vezmi osm neb deset kus pěkného žlutého štěrbáku, jehož vnitřní lístky nesmí býti nahnilé neb od hlemýžďů ohryzlé, ober z něho zevní zelené lístky, žluté lístky vyper a na kousky je rozkrájej, vodu z nich vytlač, pak uvař v slané vodě tak, abys je jako špenát v prstech snadno mohla rozmačkat.
Nyní vodu ze štěrbáku sceď, nech jej vychladnout a na drobounko rozsekej. Rozpusť na kuthanu kus čerstvého másla, dej do toho rozsekaný štěrbák a nech vše tak dlouho dusit až zhoustne; k tomu přilej dva koflíky dobré smetany, osol, přidej půl lžičky tlučeného cukru a trochu tlučeného květu. Pak to nech ještě asi čtvrt hodiny dusiti, přimíchej ještě lžíci čerstvého másla do toho a vyndej na mísu. Obložit jej můžeš rozličnou smaženinou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.