Srnčí na víně

Z receptů našich babiček Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou přípravu srnčího na víně a také historii lovu zvěře.

Ingredience
  • 1,5 kg srnčí kýty
  • 8 dkg slaniny
  • 10 dkg másla
  • 1 velká cibule
  • 1 větší mrkev
  • 1/2 většího celeru
  • 1 petržel
  • 8 celých pepřů
  • 4 zrna nového koření
  • 1 velký bobkový list
  • 2 snítky tymiánu
  • sůl
  • 1/3 l červeného vína
  • 2 lžíce mouky
  • 1/2 lžičky citrónové šťávy
  • 1/2 lžičky cukru
  • kousek citrónové kůry

Odleželou a očištěnou zvěřinu dobře omyjeme. Protáhneme slaninou a osolíme. Na máslo dáme kořenovou zeleninu, cibuli, citrónovou kůru, pepř, nové koření, bobkový list a tymián. Pak vložíme zvěřinu, pečeme v mírně vyhřáté troubě a podléváme červeným vínem. Když je zvěřina měkká, šťávu protřeme sítem, zaprášíme moukou a necháme přejít var. Podle chuti přidáme cukr, nebo citrónovou šťávu. Podáváme jemným houskovým knedlíkem a kompotem z rybízu, jeřabin nebo brusinek.