Sirob z divizny
Divizna velkokvětá je hlavní hrdinkou tohoto receptu z kuchyně našich babiček. Jak z ní připravit likér poradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Do hliněné nebo skleněné nádoby naložíme vrstvu čerstvě nasbíraných a umytých květů divizny. Zasypeme vrstvou cukru a položíme další vrstvu listů. Takto pokračujeme, dokud nádobu zcela nenaplníme. Necháme odstát, aby se vrstvy usadily, a nádobu ještě doplníme. Nádobu uzavřeme, zakopeme do jámy na zahradě, kterou zakryjeme dřevěnou deskou. Ve stejnoměrné půdní teplotě dojde ke kvašení.
Po osmi týdnech nádobu vykopeme, vzniklý sirup převaříme a naplníme do lahví.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.