Sekaná z Podještědí

Sekanou považujeme za běžné jídlo, i když její cena v řeznictví leckde vypadá svátečně. V dobách našich babiček byla sekaná opravdu svátečním pokrmem. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na její přípravu z Podještědí, kde do ní přidávali uzené maso.

Ingredience
  • 60 dkg mletého vepřového masa
  • 20 dkg mletého uzeného masa
  • 1 vejce
  • 2 brambory
  • 1 větší cibule
  • strouhanka
  • trochu vývaru
  • sůl
  • pepř
  • majoránka

Umeleme vepřové a uzené maso a dáme do mísy. Přidáme vejce, drobně nakrájenou cibuli a syrové strouhané brambory. Jsou-li brambory příliš vodnaté, přebytečnou vodu z nich slijeme. Vše důkladně promícháme. Je-li směs řidší, zahustíme ji strouhankou.

Na prkénku posypaném strouhankou utvoříme ze směsi dvě šišky. Povrch uhladíme a vložíme je do nahřáté pánve. Pánev přiklopíme poklicí. Asi po 15-20 minutách šišky sekané obrátíme a pečeme z druhé strany taky asi 15 minut. Během pečení poléváme vypečenou šťávou. Upečenou sekanou vyndáme. Ze šťávy sebereme vypečený tuk, přilijeme k ní trochu vývaru a krátce povaříme. Šťávu přecedíme a podáváme k pečeni.