Sekaná z Podještědí
Sekanou považujeme za běžné jídlo, i když její cena v řeznictví leckde vypadá svátečně. V dobách našich babiček byla sekaná opravdu svátečním pokrmem. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na její přípravu z Podještědí, kde do ní přidávali uzené maso.
- 60 dkg mletého vepřového masa
- 20 dkg mletého uzeného masa
- 1 vejce
- 2 brambory
- 1 větší cibule
- strouhanka
- trochu vývaru
- sůl
- pepř
- majoránka
Umeleme vepřové a uzené maso a dáme do mísy. Přidáme vejce, drobně nakrájenou cibuli a syrové strouhané brambory. Jsou-li brambory příliš vodnaté, přebytečnou vodu z nich slijeme. Vše důkladně promícháme. Je-li směs řidší, zahustíme ji strouhankou.
Na prkénku posypaném strouhankou utvoříme ze směsi dvě šišky. Povrch uhladíme a vložíme je do nahřáté pánve. Pánev přiklopíme poklicí. Asi po 15-20 minutách šišky sekané obrátíme a pečeme z druhé strany taky asi 15 minut. Během pečení poléváme vypečenou šťávou. Upečenou sekanou vyndáme. Ze šťávy sebereme vypečený tuk, přilijeme k ní trochu vývaru a krátce povaříme. Šťávu přecedíme a podáváme k pečeni.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka