Sekaná z Podještědí
Sekanou považujeme za běžné jídlo, i když její cena v řeznictví leckde vypadá svátečně. V dobách našich babiček byla sekaná opravdu svátečním pokrmem. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na její přípravu z Podještědí, kde do ní přidávali uzené maso.
- 60 dkg mletého vepřového masa
- 20 dkg mletého uzeného masa
- 1 vejce
- 2 brambory
- 1 větší cibule
- strouhanka
- trochu vývaru
- sůl
- pepř
- majoránka
Umeleme vepřové a uzené maso a dáme do mísy. Přidáme vejce, drobně nakrájenou cibuli a syrové strouhané brambory. Jsou-li brambory příliš vodnaté, přebytečnou vodu z nich slijeme. Vše důkladně promícháme. Je-li směs řidší, zahustíme ji strouhankou.
Na prkénku posypaném strouhankou utvoříme ze směsi dvě šišky. Povrch uhladíme a vložíme je do nahřáté pánve. Pánev přiklopíme poklicí. Asi po 15-20 minutách šišky sekané obrátíme a pečeme z druhé strany taky asi 15 minut. Během pečení poléváme vypečenou šťávou. Upečenou sekanou vyndáme. Ze šťávy sebereme vypečený tuk, přilijeme k ní trochu vývaru a krátce povaříme. Šťávu přecedíme a podáváme k pečeni.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.